Százegyes szoba

Magyarország egyik első közéleti podcastja 2017 óta. Jobbára havonta.

Adás

Az asszony verve jó. Meg a gyerek is.

Hónapok óta terveztük, hogy erről a témáról beszélgetünk, de valahogy nagyon nehezen jött össze. Szerencsére végül sikerült, ráadásul elképesztően izgalmas vendégünk volt, aki keni-vágja a témát.

Rögtön beleugrottunk abba, hogy mi az oka annak, hogy bár a kapcsolati erőszak éves előfordulása a Nane és a Patent becslése szerint meghaladja a 200.000 esetet, mindössze néhány száz eset jut el a rendőrségre.

Petra rögtön azzal indított, mennyire rosszul van megalkotva a távoltartás, amely alapvetően egy jó dolog lenne, hogy távoltartsák a bántalmazát áldozatától, de a gyakorlatban úgy működik, hogy a bíróságon a bántalmazó füle hallatára kell elmesélni az okot, ami miatt kérik a távoltartást, és tanúkkal kell igazolni a történteket.

A IX. kerületi tanácsadó központ dolgozóinál számos eset csapódik le, amelyből kiderül, hogy a szóbeli erőszakot követi a fizikai, ami az áldozat szempontjából – sajnos – azért jobb, mert ebben az esetben már van bizonyítható cselekmény. A ciklikus erőszak gyakran ellehetetleníti az áldozatot, aláássa az önbizalmát, megtöri, hogy elveszítse az önállóságát, és a gázlángozás is gyakran előkerül.

Közhely vagy sem, nem csak a szegény és alacsony iskolázottságú embert ér erőszak, bármilyen rétegben előfordulhat és elő is fordul. A pszichológussal, jogásszal is felvértezett team Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester javasolta a védett lakások létrehozását a kerületben, bántalmazott nőknek. Ezek meg is vannak, sőt nem csak lakáskulcsot kapnak az áldozatok, hanem mellé egy szolgáltatást is, mely segít az áldozatoknak talpra állni.

Szó volt a látássérülteket érő szexuális erőszakról, és arról, hogy mennyire kiszolgáltatottak a családon belüli erőszaknak, és mit lehetne tenni ellene, lehet-e egyáltalán valamit, hogyan lehetne tudatosítani a látássérültekben, hogy veszélyeztetettek.

Végignézük a folyamatot, hogy jut el valaki a központba, és miben tudnak segíteni, megnéztük az együttműködési lehetőségeket a társszervezetekkel és hatóságokkal valamint arról is szó volt, más kerületekben is elindulhat-e a kezdeményezés – vagy ne adj isten országszerte.

A nem kötelező feladatot más önkormányzatok is át tudnák venni, a pilotprojektként működő csapat szívesen nyújt ebben támogatást. Szóval figyelem önkormányzatok, itt a lehetőség!

Kérdés, ki segít a segítőknek, és kapnak-e megfelelő támogatást – szerencsére Lombos Petrának erre is van válasza.

Refutáltunk, arra kerestük a választ, hogy ki mondta azt, hogy „kis pénz, kis foci” és nem maradt el a podcast ajánlónk sem!

A teljes adás meghallgatható YouTube-onSpotifyonApple Podcasten, Soundcloudon és további helyeken.

01:11 – miért is akartunk erről beszélgetni?
04:01 – a bántalmazás különféle aspektusai
22:38 – mit is csinálnak pontosan ott Ferencvárosban?
31:35 – másolható-e a ferencvárosi projekt?
47:56 – azonnali távoltartás
1:05:20 – civil szervezetek, krízislakások, hálózatosodás
1:15:57 – ki segít a segítőknek
1:21:16 – refutálás
1:26:52 – podcast ajánló

 

Megosztás