Százegyes szoba

Magyarország egyik első közéleti podcastja 2017 óta. Jobbára havonta.

Adás

Mihazánkos bringások, szevasztok!

Komfort adást vettünk fel, ráadásul eggyel kevesebben voltunk, egy igazolt távolmaradóval. Az első témánk Vitézy Dávid, és az, hogy indul-e a főpolgármester-jelölti székért, illetve, hogy az mit hozhat a jelenlegi városvezetés számára.

A Medián elemzését néztük végig, akik azt vizsgálták, mi van akkor, ha Vitézy elindul a választáson, illetve mi van akkor, ha nem. A felmérés szerint Karácsony Gergely mindenképp nyerő, bár nem tudni, hogy az 1000 fős minta alapján készült kutatás mennyire mutat valid eredményt. Ezt jól átbeszéltük, beleértve azt is, hogy kiktől szedne el szavazatokat Vitézy, ha indulna. Itt voltak meglepetések, de nem lőjjük le a poént. Azt még nem tudni, hogy a Fidesz kit indít végül, vajon az űrhajózásért felelős kormánybiztos lesz-e a befutó, vagy Vitézyt indítják el Fidesz színekben? Kérdés, ki lesz a mérleg nyelve a közgyűlésben, az LMP, netalántán az MKKP?

A biciklisbarát Budapestről átgurultunk a párizsi SUV-okat sújtó parkolási díjakról csacsogni. Párizs nemrégiben úgy döntött, hogy felmeli a nehéz gépjárművek parkolási díját, azaz óránként 18 eurót kell majd fizetni a jövőben azoknak, akik 1,6 tonnánál nehezebb gépjárművekbe ülnek, illetve elektromos autók esetében ez a súly 2 tonna lesz. Az első két óra után emelkedik a díj, a Telex beszámolója szerint így egy hat órás parkolás 225 euró (85.000 ft) lesz majd. Az autók növekedése megállíthatlannak tűnik jelenleg, a városi terepjárók pedig sokkal veszélyesebbek a gyalogosokra, mint laposabb társaik – derült ki a beszélgetésünkből. Megvitattuk azt is, hogyan és miért áramlanak be a Dacia Springek az országba Romániából, és azt is megfejtettük, miért adja el a Hertz a villanyautóit. Nem, nem azért, mert rosszak.

Emberkísérlet keretében meghallgattunk egy beszélgetést, ami egy „ChatGPT” és egy ember között jött létre, és teljesen úgy tűnt, mintha két élő ember folytatna párbeszédet egymással, és beszéltünk arról, hogy mennyire veszélyes kezd lenni egy ismeretlennel való telefonhívás vagy egy videóchat, mert ki tudja, ki vagy mi van a másik oldalon. Kérdés, hogy hogyan szűrjük ki a valós híreket és az álhíreket, honnan fogják tudni az újságírók, hogy egy kiszivárogtatott telefonbeszélgetés valós vagy AI rakta össze, és ennek milyen hatása lesz a szakmára?

Refutáltunk egyet, méghozzá Umberto Ecoval, aki vagy leírta vagy nem a fasizmus 14 figyelmeztető jeleit. Megfejtettük! Az adás végi podcast ajánlónk pedig most sem maradt el.

A teljes adás meghallgatható YouTube-on,  SpotifyonApple PodcastenSoundcloudon és további helyeken.

 

 

 

Megosztás