Százegyes szoba

Magyarország egyik első közéleti podcastja 2017 óta. Jobbára havonta.

Adás

„Addig ütjük a rendszert, amíg szikrázik”

Ezzel a felütéssel indult adásunk, melyben a Szikra Mozgalom elnökségi tagját Nagy Gergőt faggattuk a mozgalom múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Az adásban szó esett az antifákról, a vidéki mozgalomépítésről és arról is, hogyan viszonyul egymáshoz az ó- és újbaloldal.  Beszélgettünk arról, hogy a Szabad Budapest néven alakult szervezet az antifa támadásokat követően kapott nem várt médiafigyelmet, és melynek tagja, Jámbor András a választásokon jutott be a parlamentbe.  “A politikát a képviselet mentén képzeljük el, amelynek fontos része, hogy bizonyos ügyek mentén csoportosuló civil szervezetek rátaláljanak azokra a politikusokra, akik átfogóbban tudják ezeket az ügyeket képviselni. A jelenlegi felállásban ez nem tud megvalósulni. Ez egy olyan jelenség, ami nagyon szomorú, és változtatni szeretnénk rajta. A mozgalmi jelleg a bizonyos ügyek mentén csoportosuló energiákat szélesebb körben kötné össze.” 

Nagy Gergő szerint fontos lenne az ügyek mentén a különféle szervezeteket egybe terelni, és ezáltal tudnának nagyobb erőt kifejteni, valamint jobban kihangosítani azt, amiért szót emelnek. A Szikra célja facilitálni a szereplőket, jó példákat felkutatva.

“Jámbor András neve még azon szereplők számára is garancia, akik elutasítják a pártpolitikát.”

– vélte beszélgető partnerünk. Szóba került a Szikra kaszinós demonstrációja, melynek üzenete nem feltétlenül jött át a médiában, és amely a “Fizessenek a gazdagok” – névre keresztelt kampány nyitóeseményeként indult. Az egy hetes decemberi eseménysor során az  intézményesült egyenlőtlenségekre való rámutatás volt a cél,  az esemény több helyszínen folytatódik áprilisban is. És, hogy miért pont a kaszinók? Mert arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy : “Óránként kétmillió forinttól esnek el az emberek a kaszinókoncessziók miatt” – részletezte Nagy Gergő, aki jó tapasztalatként említette ezt a politikai cselekvést. 

Szóba került az ó- és újbaloldal kérdése, a neoliberális működés, az utódpártok helyzete a politikai palettán, illetve, hogy a magát újbaloldalnak tartó Szikra elhatárolódik-e az óbaloldaltól. 

Beszéltünk még arról, hogy a  szakszervezetekkel is elindult egy együttműködés, a Mérce újságíróinak segítségével egy korábbi francia szakszervezeti szervező érkezett Magyarországra, aki a 2000-es években lezajlott sikeres sztrájkhullám egyik szervezője volt. Ennek kapcsán egy dokumentumfilmet mutattak be a makói Continental gyár szakszervezetének. Érdekes módon, pont a vetítés napjára, ami szombatra esett, rendkívüli munkaidőt rendeltek el, csökkentve ezzel a résztvevők számát.  Megkerülhetetlen téma lett az antifa támadás, melynek kapcsán a Szikra egyik tagját vádolták meg.

“Tendenciózusan és lejárató céllal megtörtént a Szikra és Jámbor András összemosása azon erőszakos cselekedetek kapcsán, melyek külföldről érkező szervezetek tagjainak közreműködésével lezajlottak, és amihez nyilvánvalóan semmi közünk”

– utalt Nagy a februárban lezajlott antifa támadásokra. Beszélgettünk arról, mi az oka, hogy a revolvermédia célzott támadást indított a mozgalom ellen, és hogy eljutottak-e már ahhoz a ponthoz, amikor szálkát jelentenek a kormány szemében, és elindult-e az ellenségképzés. 

A Szikra azt keresi, hogy hol vannak olyan tagok, akik a helyi politikai közéletben részt tudnának venni, ugyanis ők nem hívei a beejtőernyőzésnek, mint ahogy Nagy fogalmaz:  “A Szikra nem csak választási ciklusokban tudja elképzelni a politikát, sőt pont ez az a hagyomány, amivel nagyon fontos szakítani, az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva. Ezek a kapcsolatok nem fognak kiépülni két választási ciklus között.” 

Szóba került még a Szikrában működtetett mentorprogram, egy második kampánynyitó Schulz Nórával és Pogátsa Zoltánnal, és május elseje, amit már csak a Mi Hazánk ünnepel – vagy mégsem? 

Új rovatunkban pedig lerántottuk a leplet a neten terjedő városi legendákról, pletykákról és sztorikról. Ennek keretében először egy Noam Chomsky-nak tulajdonított 12 pontról beszélgettünk, mely azt mutatja be, hogyan kell uralkodni az embereken.  Nem maradt el a podcast ajánlónk se, ahol érdekes, újszerű, izgalmas, vagy minket megérintő adásokat mutatunk be. 

A teljes adás meghallgatható YouTube-on, SoundcloudonSpotifyonApple Podcasten és további helyeken.

Címlapkép: Szikra mozgalom FB oldala

Megosztás