Százegyes szoba

Magyarország egyik első közéleti podcastja 2017 óta. Jobbára havonta.

Egyéb kategória

Updateltük önmagunkat!

Rendhagyó adásunkban mindenki előkapart egy korábbi témát, ami közel állt a szívéhez, hogy megnézzük, mi történt adott ügyben, hogyan alakultak a dolgok, vagy épp hogyan nem. Szívderítő adás éppen nem lett, köszönhetően az újabb háborúnak Izraelben, bár találtunk újabb izgalmas podcastokat.

Digi a környezetvédelmi engedélyek módosítását vette elő, és azt, hogy a környezetszennyező cégek szerződést kötnek a hatósággal, akik cserébe nem bírságolnak. Ezen puffogtunk egy sort, kicsit nyomasztottuk Zolit, aki elektromos autóval jár, és megbeszéltük, hogyan lehet macskát nevelni. Spoiler: sehogy!

Beszéltünk arról, hogy mit csinál az El Niño, amely hét év után alakult ki újra, és ami erőteljes hatást gyakorol a klímánkra, melynek következtében túl meleg van. Ennek kapcsán érintettük az AMOC-ot (Atlanti-óceán áramlási rendszere), és Áron tartott egy gyors földrajz órát arról, hogy miről is beszélt pontosan. Mi nagyon koncentráltunk, és talán megértettük, mi is történik pontosan az Atlanti-óceánban.

Tehát végig vettük három év történetét Pilismaróton, ahol egy bányanyitás ellen kampányoltak a civilek, míg a történet egy helyi népszavazásba futott ki.

Kicsit megemlékeztünk Tatáról, és a tó partján nem megépülő szállodáról, ahol a lakosok szintén népszavazással dönthettek.

Szentendre is szóba került –  egy kerékpáros infrastruktúra fejlesztés kapcsán, ahol még a korábbi önkormányzat nyert pénzt, ám jó néhány év eltelt, mire most megvalósul, és ami úgy tűnik kevesek tetszését nyerte meg, főleg azért, mert a helyi patak mellett vezetett nyomvonal kialakítása kapcsán a növényzet részben eltűnt, és erről az ott élőket is elfelejtették tájékoztatni.

Ennek kapcsán végigvettük, mi valósult meg, illetve mit ígértek meg, és mit nem sikerült megvalósítani. A volt szentendrei szovjet laktanya is szóba került, és végigvettük a helyi pletykákat, hogy mi épülhet a sok hektáros területre. Vad gondolatok kaptak szárnyra, de mi mindet lecsaptuk.

Elfelejtettünk refutálni, de  legalább nem maradt el a podcast ajánlónk!

A teljes adás meghallgatható YouTube-on, SpotifyonApple PodcastenSoundcloudon  és további helyeken.

Megosztás